Ljusnarsbergs kommun

Sommarlovsentreprenörer prövades i ”Draknästet”

Som avslutning på sin utbildning fick entrepenörerna möta ortens "Drakar".

För andra året i rad anordnas ”Sommarlovsentreprenörerna” i Ljusnarsbergs kommun. Niondeklassare och elever från gymnasieskolans årskurs ett och två får under sommaren möjlighet att utbildas samt ta del av ekonomisk ersättning för att starta och driva ett företag.

Idag är sista dagen av utbildningen och som slutprov ska de ställas inför drakarna i ”Draknästet”. Drakarna i år kommer i form av Jeanet van Dam, Mikael Haapala och Gunilla Pöchhacker. De tre sitter längst fram i Tingshusets stora sal, lyssnar på deltagarnas respektive presentationer och kommer sedan med konstruktiv kritik och ställer frågor.

Innan själva presentationen tar sin början bjuder ledarna Karin Wouda och Alina Pöchhacker deltagarna på tilltugg. Efter presentationen ska de sedan allesammans äta en lunch på Stora gården.

Först ut att presentera sin idé och företag är Rasmus. Rasmus ska under sommaren rensa och bekämpa ogräs. Facebooksida och affischer är ordnade och med före/efter-bilder ger han en klar och tydlig presentation återkopplar Drakarna bland annat. På tur står så Isac som även han är inne på trädgårdar md sin företagsidé ”Trädgårdsfix”. Isac vill exempelvis att de som inte har tid eller orkar klippa gräset istället för att köpa robotgräsklippare ringer till honom. Även Isac får god kritik från Drakarna.

På tur står så en idé med loppis där möjlighet att köpa fika. Detta för att underlätta för de som exempelvis är ute på loppisrundor och annat. När loppisen avhandlats är det dags för Liam att presenterasitt företag. Detta består av två delar, en del datorservice och en del allservice.

Näst på tur står tre killar som ska anordna fotboll för invandrarbarn. Tanken bakom är att använda pengarna de får till att låta barnen spela fotboll gratis eftersom de sällan har ekonomin att delta i klubbspel. Killarna har redan gått ut med intresseförfrågan till ortens barn.

Fotboll tycks populärt vilket även killen som är sist ut i gänget tagit fasta på. Han ska anordna fotbollsskola för barn mellan 5-13 år uppdelat på tre grupper. Fotbollsskolan ska pågå under tre eller fyra dagar och kommer att kosta omkring 300:- per delatagare. I kostnaden ska mat ingå är det tänkt. De dagar det inte är fotbollsskola kommer han att försöka att hålla kiosken vid Djäkens öppen och sälja hembakat där.

Då alla presenterat sina idéer delades det ut intyg att deltagarna gått utbildningen och så fick de en påse med samlad information om företagande ifall de får blodad tand och vill fortsätta med sina affärsidéer och företag.

Uppdaterad 2015-10-05

Sidansvarig: Bo Wallströmer

Ljusnarsbergs kommun

Ljusnarsbergs kommun
Gruvstugutorget 714 80 Kopparberg

Fax: 0580-71830

E-post: kommun@ljusnarsberg.se


Öppettider reception

(Telefon: 0580-805 10)

Måndag-fredag

Kl. 08.00-16.00
(lunchstängt mellan kl. 12.00-13-00)Öppettider växel

(Telefon: 0580-805 00)

Måndag-torsdag
Kl. 08.00-16.30,
Fredag
08.00-16.00
Lunchstängt
12.00-13.00
Klämdag
10.00-12.00
Dag före helgdag
8.00-12.00