Ljusnarsbergs kommun
Ljusnarsbergs kommun

Krönika: Ljusnarsberg - Bergslagens pärla

Av Uno Hedin.

Ljusnarsberg med centralorten Kopparberg är ett märkligt område i Sverige. Här finns en spännande gruvhistoria med närmast oändliga förvecklingar alltsedan tidigt 1600-tal.

I dag finns inga gruvor i drift. Men dagens bergsingenjörer påstår att det finns mycket malm kvar att utvinna med modern brytningsteknik. Det ger föraning om en ljus framtid.

Gårdagens rikemän med gruvbakgrund byggde fina bergsmansgårdar som i dag ger karaktär åt bygden.

Här finns en av landets största och vackraste träkyrkor med en djärv historia. En gång sågade man isär kyrkan, drog delarna åt sidan och byggde ett mittskepp som gjorde templet nästan dubbelt så stort. Att man bara vågade!

Sammantaget betraktar jag min gamla hemort som Bergslagens pärla.

Det som förvånar är att väldigt få har upptäckt hur centralt i Sverige Kopparberg ligger. Dryga två timmar till Stockholm med bil. En timme till Örebro och Västerås. Ändå är kommunen en avfolkningsbygd.

Platsen är som gjord för distansarbetare som jobbar hemifrån och relativt sällan besöker sitt huvudkontor.

Platsen är som gjord för daytraders som kan göra sina affärer var som helst bara datorerna fungerar.

Platsen är som gjord för pensionärer som letar efter vacker natur och vettiga huspriser.

Du får sex villor i Kopparberg för ett vanligt småhus i Stor-Stockholm!

Och vad får du mer? Massor av sjöar att bada i på sommaren. Massor av sjöar att fiska i. Fin skidåkning på längden och tvären vintertid. Och ett landskap av böljande skönhet fyllt av bär och svamp.

Kultur är ingen bristvara i Ljusnarsberg. Kopparberg har nämligen ett eget operahus i norra änden av sjön Ljusnaren. Opera på Skäret! Vem spöar det av landets övriga småkommuner?

Dessutom finns en livaktig kammarmusikförening som tar fram flera konserter varje år.

Jag är optimist: min tro är att stressade storstadsmänniskor som söker livskvalitet snart upptäcker Bergslagens pärla. Då blir det ny fart i Kopparberg och Ljusnarsberg!

Uno Hedin

Om krönikören

Uno Hedin
Journalist och radiopratare

Uno föddes 1932 i Kopparberg. Som ung arbetade han på TGOJ:s järnvägsverkstäder, Kopparbergs Verkstäder och i Frödins bokhandel. Uno började tidigt spela bordtennis och var med om att föra upp Kopparbergs BTK till division två i början av 1950-talet. 1960 sadlade han om och blev journalist, först på Motala Tidning, sedan Nerikes Allehanda, Kvällsposten och Aftonbladet. 1965 anställdes han på Sveriges Radio, där han arbetade på Ekoredaktionen i ca 20 år.

På senare år har vi hört Uno Hedin som schack- och travexpert både i radio och TV. Hans travtips ”Hedins Hundring” sändes varje torsdag i Radiosporten och avslutades alltid med ett ”Lycka till”!

Uno är en av flera ambassadörer för Ljusnarsbergs kommun.

Senast uppdaterad 2017-03-27

Prenumerera på nyheter från Ljusnarsbergs kommun

När du anger din e-postadress nedan och trycker på "OK" godkänner du att Ljusnarsbergs kommun genom leverantören Sitevision sparar din e-postadress i sitt register över e-postadresser dit nyheter från Ljusnarsbergs kommun skickas.

Hantera prenumeration

Ljusnarsbergs kommun

Ljusnarsbergs kommun
Gruvstugutorget 714 80 Kopparberg

Fax: 0580-71830

E-post: kommun@ljusnarsberg.se

Öppettider reception

(Telefon: 0580-805 10)

Måndag-fredag

Kl. 08.00-16.00
(lunchstängt mellan kl. 12.00-13-00)

Öppettider Polisen

Tisdagar kl. 09.00-15.00

Öppettider växel

(Telefon: 0580-805 00)

Måndag-torsdag
Kl. 08.00-16.30,
Fredag
08.00-16.00
Lunchstängt
12.00-13.00
Klämdag
10.00-12.00
Dag före helgdag
8.00-12.00