Ljusnarsbergs kommun
Ljusnarsbergs kommun

Lönnebergakvartetten uppträdde för elever

Onsdagen den 13/4 hade Garhytteskolan besök av Lönnebergakvartetten.

Eleverna i Garhytteskolans första klass har ställt upp sig utanför ingången till idrottshallen. De får inte gå in riktigt än, utan underhåller sig genom att sjunga bland annat bokstavssången. Snart sluter elever från klass två samt internationella klassen upp och det är dags att gå in. Det är inte en vanlig lektion i idrott som står på schemat, utan en konsert med Lönnebergakvartetten.

Kvartetten inleder med att presentera sig själva och sina instrument. De fyra kvinnorna heter Malin-My, Hanna, Nora och Magdalena. De spelar fiol, altfiol och cello. När gruppen presenterat sig framförs sånger och musikstycken. I flera av sångerna sjunger barnen med och de får även göra rörelser till ett av numren. Ur repertoaren syns två av Beethovens mer kända symfonier, nummer 9 och 5. Bergakungens sal av Grieg samt bitar från "Eine kleine nachtmusik". Gruppen framför även musik från "Figaros bröllop" och "Trollflöjten" och diskuterar med barnen kring vad opera är.

Långt ifrån all musik som spelas är klassisk. När den äldre musiken bryts av med välkända stycken från Astrid Lindgrens värld sjunger barnen glatt med. De flesta av eleverna tycks kunna textraderna till "Här kommer Pippi Långstrump", "Sjörövarfabbe" och "Månadssången" (Från Beethovens 9:e symfoni).

Stämningen är positiv och barnen bjuds in till samspel genom hela föreställningen. Från det att eleverna inledningsvis får räcka upp handen då den månad i vilken de fyller år sjungs i månadssången tills de i avslutningen får marschera ut till tonerna av den välkända "Marche Militaire" (Marschmusiken som spelar i Kalle Ankas julafton) är de delaktiga.

Lönnebergakvartetten har sitt ursprung i Stockholm/Grängesberg. Deras fullständiga namn är: Malin-My Wall (fiol), Hanna Wiklund (fiol), Nora Roll (altfiol) och Magdalena Mårding (cello). Den som vill veta mer om dem kan besöka deras hemsida: www.kvartetten.nulänk till annan webbplats eller besöka deras Facebook-sidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senast uppdaterad 2016-04-14

Prenumerera på nyheter från Ljusnarsbergs kommun

När du anger din e-postadress nedan och trycker på "OK" godkänner du att Ljusnarsbergs kommun genom leverantören Sitevision sparar din e-postadress i sitt register över e-postadresser dit nyheter från Ljusnarsbergs kommun skickas.

Hantera prenumeration

Ljusnarsbergs kommun

Ljusnarsbergs kommun
Gruvstugutorget 714 80 Kopparberg

Fax: 0580-71830

E-post: kommun@ljusnarsberg.se

Öppettider reception

(Telefon: 0580-805 10)

Måndag-fredag

Kl. 08.00-16.00
(lunchstängt mellan kl. 12.00-13-00)

Öppettider Polisen

Tisdagar kl. 09.00-15.00

Öppettider växel

(Telefon: 0580-805 00)

Måndag-torsdag
Kl. 08.00-16.30,
Fredag
08.00-16.00
Lunchstängt
12.00-13.00
Klämdag
10.00-12.00
Dag före helgdag
8.00-12.00