Direkt till innehållet
Ljusnarsbergs kommun
Ljusnarsbergs kommun

Prövning

Vad är prövning?

En prövning innebär att en hel kurs bedöms och betygssätts. Om du vill ha möjlighet att höja eller saknar betyg i en viss kurs kan du ansöka om att göra en prövning. När man gör en prövning är man inte inskriven på kursen utan läser in kursen på egen hand med hjälp av prövningsinstruktioner. En lärare testar sedan dina kunskaper i förhållande till kunskapskraven för kursen vid ett eller flera tillfällen och sätter därefter betyg. Som prövande kan du bedömas enligt hela betygsskalan A-F men du kan aldrig sänka ditt betyg. En prövning kan ske på olika sätt beroende på vilken kurs prövningen gäller. Det kan handla om skriftliga inlämningsuppgifter, prov eller muntliga delar. I vissa fall kan det även innefatta deltagande i praktiska moment.

Inläsningen inför en prövning är omfattande då innehållet i prövningen motsvarar alla kunskapskrav för kursen och undervisning samt läromedel tillhandahålls inte. Det är viktigt att lärarens instruktioner följs och prövningen måste slutföras inom en begränsad tid utifrån lärarens planering för prövningen. I samband med prövningen är det viktigt att ta med sig godkänd identitetshandling.

Prövning berättigar inte till studiemedel (CSN).

Av den prövningsansvarige läraren får du inför prövningen information om:

  • Tid och omfattning
  • Prövningarnas olika delar och hur prövningen utformas
  • Kunskapskraven
  • Vilka förberedelser som krävs
  • Studietips
  • Kontaktinformation

Avgift, anmälan, kallelse och betyg

Avgift – Komvux tar ut en avgift på 500kr/prövning. Avgiften betalas inte tillbaka om du väljer att inte genomföra prövningen. Om du är inskriven på Komvux och har betyget F i kursen tas ingen avgift ut

Anmälan – Anmälan sker genom att man fyller i en blankettlänk till annan webbplats som man skickar till Komvux tillsammans med kopia på eventuellt tidigare betyg.

Blanketten skickas till:

Kopparhyttan, Ljusnarsbergs Kommun
714 80 Kopparberg

Kallelse – Du blir kontaktad av den lärare som ansvarar för prövningen 4 veckor före prövning. Då får du också besked om dag och tid för prövningen.

Betyg – Betyget får du inte per automatik. När du vill ha ditt betyg kontaktar du studie- och yrkesvägledaren eller administratören på Komvux.

Prövningstillfällen 2020

Prövningsdatum: 29/9 Sista ansökningsdag: 14/8

De kurser och ämnen som prövning erbjuds i på Kopparhyttan är desamma som de vi anordnar. Övriga kurser kan eventuellt erbjudas prövning i på Hermods. För mer information om vilka kurser Hermods erbjuder se deras webbsidalänk till annan webbplats.

Ljusnarsbergs kommun

Ljusnarsbergs kommun
Gruvstugutorget 714 80 Kopparberg


E-post: kommun@ljusnarsberg.se

Om webbplatsen

Öppettider Kommunhus

Måndag -Fredag
08.00 - 16.00

Öppettider reception

Måndag-torsdag
Kl. 09.00-15.00
Fredag
Kl. 09.00-12.00
(lunchstängt mellan kl. 12.00-13-00)

Öppettider Polisen

Tisdagar kl. 09.00-15.00

Öppettider växel

(Telefon: 0580-805 00)

Måndag-torsdag
Kl. 08.00-16.30,
Fredag
08.00-16.00
Lunchstängt
12.00-13.00
Klämdag
10.00-12.00
Dag före helgdag
8.00-12.00