Direkt till innehållet
Ljusnarsbergs kommun
Ljusnarsbergs kommun

Företagsbesök hos Ställbergs Mekaniska AB

Fantastiskt med ett företag som är på väg att fira sina 40 år i Ljusnarsbergs kommun varav 20 år i Kopparberg.

Företaget är Ställbergs Mekaniska AB, vilka startade sin verksamhet 1983, som fått besök av oss från Ljusnarsbergs kommun. Ägarna Östen Karlsson, VD och ekonomiansvarig Josefine Karlsson var de som presenterade företaget och dess verksamhet för oss.

Företaget är en mekanisk industri med 17 anställda i varierande ålder och extra positivt var det att höra att två tjejer jobbar i verkstaden. Företaget har många artiklar (tusentals) i både metall och plast. Det tillverkas allt från guldvaskarpannor till tanklock och andra detaljer i olika metaller, se bild, till stora industrier som ABB i Ludvika och LogMax i Grangärde men även till mindre företag.

Produktionen sker dygnet runt i lokalerna och mer ska det säkert bli för en byggnad som förvärvades av Vägverket (nuvarande Trafikverket) har använts som förråd hittills, har under ett par års tid byggts om till produktionslokal. Östen beskriver hur roligt det ska bli att få placera maskiner i den ordning han vill för att få ett bra flöde i verkstaden. Vid produktionen går flera robotar samtidigt och har tillsyn av operatörerna som har en stor kunskap och många har lång erfarenhet.

Josefine berättar att det är inte alltid så lätt att få tag i rätt kompetenser i verkstaden. De som gått ett verkstadsprogram på gymnasiet med CNC-kunskaper är värdefulla men inte så lätt att rekrytera när behovet uppstår. I dag krävs ett bra praktiskt handhanvande tillsammans med gedigen kunskap kring att ställa in och byta verktyg i maskinerna för att produktionen ska fungera smidigt.

Det finns en del materialbrist och det är dyrt och svårt att hitta vissa dimensioner som krävs. Då är det en fördel att finnas i Ljusnarsbergs kommun och Östen beskriver att man har ett bra samarbetsklimat mellan företagarna och hjälps åt när det behövs. Det finns gott om jobb planerat för en tid framåt så företaget ser ljust på den närmaste tiden.

Vi får till oss att det är ett bra samarbete med vår Samhällsbyggnadsförvaltning vid diverse besök vid tillsyn av verksamheten. Josefine beskriver att det alltid är ”ordning och reda” när SBB kommer vilket vi uppskattar att höra om våra tjänstemän i kommunen.

Vi tackar för ett trevligt besök med välkomnande bemötande där vi gläds åt att få möta ett företag mår bra och ger arbetstillfällen för våra medborgare. De flesta som arbetar på Ställbergs Mekaniska AB bort faktiskt i vår kommun.

Ewa-Leena Johansson, kommunstyrelsens ordförande

Mikael Haapala, näringslivschef

Berit Westergren, kommunchef

Senast uppdaterad

Prenumerera på nyheter från Ljusnarsbergs kommun

När du anger din e-postadress nedan och trycker på "OK" godkänner du att Ljusnarsbergs kommun genom leverantören Sitevision sparar din e-postadress i sitt register över e-postadresser dit nyheter från Ljusnarsbergs kommun skickas.

Hantera prenumeration

Ljusnarsbergs kommun

Ljusnarsbergs kommun
Gruvstugutorget
714 80 Kopparberg