Direkt till innehållet
Ljusnarsbergs kommun
Ljusnarsbergs kommun

Verksamhetsbesök - rehabenheten

I dag har jag varit på rehabenheten och det blev en eftermiddag som gav mig massor av energi.

Jag möttes av enhetschef Senada Sakic som med stor entusiasm berättade om sin verksamhet. Senada har snart jobbat i ett år hos oss i Ljusnarsberg och stortrivs vilket gläder mig!

Det finns tre olika grupper som har verksamheter här och det är;

  1. Dagrehab dit man kommer efter remiss. Här kan man träffa sjukgymnast från vårdcentralen, rehabiliterande undersköterska och arbetsterapeut för att få hjälp med sina fysiska funktioner med träningsprogram
  2. Socialgrupp som finns till för människor som lever i ensamhet och detta gynnar den psykiska hälsan men även den fysiska då det ibland är ute på olika aktiviteter.
  3. Grupp med konstaterade demenssjukdom där de får både kognitiv såväl som fysisk träning.

Jag var inne på dagrehab där fyra personer tränade tillsammans med arbetsterapeuterna Birgitta Andersson (som jobbat i 35 år!!) och Erica Zedig (som jobbat 5 år). En stepbräda kan vara väl så nyttig när en person ska kunna komma tillbaka till vardagen och kliva över trösklar hemma eller som i det här fallet ta sig in i hönsgården med högt trappsteg. Fantastiskt att se hur rolig både patienter och personal såg ut att ha det. Vi följer verkligen vår värdegrund där vi tror att alla vill och kan om man får ansvaret att testa något nytt.

Det finns en sjuksköterska kopplad till enheten och hon har nyligen börjat och med sin positiva utstrålning såg hon ut att trivas bra.

Biståndshandläggarna har en mycket viktig roll för den här verksamheten man har regelbundna möten där man diskuterar

  • Vårdplanering tillsammans med regionen för de som ska hem från sjukhusvistelse
  • Alla kommuninvånare som ligger inlagda på sjukhus för att ge dem en bra situation när de kommer i sin hemmiljö igen ev med speciella insatser i hemmet eller
  • ..om de som varit på sjukhusvistelse ska till ett korttidsboende

Rehabenheten utbildar all personal inom hemtjänsten och på våra boenden och de får ett sk ”lyftkörkort” så att de lyfter rätt både för sin egen del men även för patienten, så klart.

Att det krävs stora och många förråd tillsammans med en verkstad det blev tydligt för mig när vi gick runt och tittade i alla lokaler.

Jag frågade Senada vad som är roligast med att var chef på reahbenheten och hon svarar utan dröjsmål:

  • Att utveckla enheten men en fantastisk arbetsgrupp som hon jobbar med

  • Att göra mer av det som vi gör bra
  • Att ”hålla i” ekonomin så ett det blir en kostnadseffektiv verksamhet
  • Att se nya möjligheter tillsammans med personalen

Tack för en trevlig eftermiddag och ett varmt välkomnande!

Berit Westergren/kommunchef

Senast uppdaterad

Prenumerera på nyheter från Ljusnarsbergs kommun

När du anger din e-postadress nedan och trycker på "OK" godkänner du att Ljusnarsbergs kommun genom leverantören Sitevision sparar din e-postadress i sitt register över e-postadresser dit nyheter från Ljusnarsbergs kommun skickas.

Hantera prenumeration

Ljusnarsbergs kommun

Ljusnarsbergs kommun
Gruvstugutorget
714 80 Kopparberg