Direkt till innehållet
Ljusnarsbergs kommun
Ljusnarsbergs kommun

På bilden: Berit Westergren och Heléne Sommar vid Ställbergs gruva.

Verksamhetsbesök - Turism

Vad passar väl bättre en varm och solig sommardag än att göra ett verksamhetsbesök inom turismverksamheten? Svaret blir att inget annat hade varit bättre.

Jag satte mig i bilen tillsammans med vår turismutvecklare Heléne Sommar, som tog med en fikakorg så klart! Vi gjorde ett första stopp vid Ljusnarsbergsfältet. Här upptäcktes en stor kopparmalmsfyndighet 1624 och i området finns cirka 30 gruvhål. Genom detta område går även Kopparstigen som är 2,5 km lång och som har fokus på Kopparbergs historia. Här känns historiens vingslag.

En skylt jag ofta sett men inte följt är vägen till är Finngruvorna. En vacker grusväg kantad med det finaste av sommarblommor ledde oss till en fantastisk plats, även detta ett historiskt gruvområde från 1695. Där öppnade sig en utsikt som var som ett vykort och efter bara några tiotal meters promenad fanns där vattenfyllda gruvhål som skimrade i grönt. Här blev det så klar dags för förmiddagens fikapaus.

Vi passerade Sädesmagasinet i Högfors och Högfors herrgård som nyligen bytt ägare, och det känns riktigt bra att det finns människor som sätter händerna i historiska byggnader för att bevara för framtida generationer.

Hörkens kyrka som är en av de vackraste kyrkorna jag sett, både med hänsyn till var den ligger men även in- och utvändigt, blev nästa turistattraktion. Intressant att kyrkan fungerade som folkskola och kyrka på 1800-talet, redan då tänkte man ekonomiskt med att utnyttja alla ytor effektivt, precis som vi försöker att göra i dag. Kyrksilver finns det en hel del av såsom brudkrona, kollektbössa med mera. För den som tycker om textilier så finns det gott om sådana i kyrkan ända sedan invigningen och församlingen syföreningar har fortsatt att komplettera textilsamlingen med alla årets liturgiska färger. Kyrkan är nu på sommaren öppen för våra turister och det känns riktigt bra.

Ställbergs gruva blev nästa stopp och här var man i full färd med att förbereda kvällens evenemang. Det är stora, robusta lokaler för alla arrangemang. Jag kan se att med tanke och känsla utvecklas området för varje gång jag kommer dit. Nästa projekt blir att ordna trädgården även om jag tycket att det var jättefint ändå. Ställbergs gruva har en fin text på sin hemsida som beskriver känslan jag får när jag kommer dit:

"Ställbergs gruva vill vara en plats där de stora frågorna blir personliga – och det personliga del av de stora frågorna. En plats för lärandet, tvivlet och det gemensamma, en plats där världsrymden och världsmarknaden bor granne med gråärtens rötter och klangen av en maskinhall"

Här tog besöksmålen slut och jag skulle guida en väg som jag trodde att jag kunde, tillbaka till Kopparberg via Ställdalen... Det gick inte så bra men vi fick möta fin natur, slingrande vägar och vackra platser vi aldrig skulle att kommit till annars.

Tack Heléne för en fin förmiddag och ditt stora engagemang. Jag kan se att du brinner för ditt uppdrag och det har vi alla nytta av.

Med vänlig hälsning
Berit Westergren, Kommunchef

Senast uppdaterad

Prenumerera på nyheter från Ljusnarsbergs kommun

När du anger din e-postadress nedan och trycker på "OK" godkänner du att Ljusnarsbergs kommun genom leverantören Sitevision sparar din e-postadress i sitt register över e-postadresser dit nyheter från Ljusnarsbergs kommun skickas.

Hantera prenumeration

Ljusnarsbergs kommun

Ljusnarsbergs kommun
Gruvstugutorget
714 80 Kopparberg