Gå till innehåll
Ljusnarsberg Logotyp

För dig som är god man eller förvaltare

Här hittar du som är ställföreträdare information och blanketter gällande ditt uppdrag.

Kom igång med ditt uppdrag

Här hittar du information som kan vara till hjälp för dig som precis har fått uppdraget som ställföreträdare, det vill säga god man eller förvaltare.

Målet med ditt uppdrag är att skapa en så bra livskvalitet som möjligt för din huvudman, utifrån de ekonomiska och personliga förutsättningar som finns. Olika huvudmän behöver olika typer av hjälp, det viktigaste i ditt uppdrag är att du alltid agerar utifrån din huvudmans bästa. Du som ställföreträdare ska inte vårda huvudmannen eller utföra praktiska sysslor som att städa, handla eller skjutsa men däremot se till att huvudmannen får den hjälpen som hen har behov och rätt till.

Som ställföreträdare står du under tillsyn av Överförmyndarnämnden. Det innebär att du, förutom att lämna in förteckning, årsräkning och sluträkning, är skyldig att lämna in det som begärs. Du kan under hela året bli uppmanad att redovisa ditt uppdrag. Det är därför viktigt att du för löpande räkenskaper samt sparar alla kvitton och handlingar som rör uppdraget.

Huvudregeln är att du som god man inte får ge bort huvudmannens egendom. Förstår huvudmannen i ett godmanskap vad en gåva innebär bestämmer hen över sina tillgångar. Det finns dock risker för yttre påverkan från exempelvis anhöriga och vänner. Därför är det viktigt att du under ditt uppdrag har din huvudmans bästa i åtanke och ser till att hen inte blir utnyttjad.

Sammanblandning av huvudmannens medel med andra huvudmäns eller dina egna medel får inte förekomma. Ett sådant förfarande innebär en direkt anmärkning och kan även innebära att Överförmyndarnämnden beslutar att entlediga dig som ställföreträdare.

Att låna ut pengar till sin huvudman är att anse som sammanblandning även om avsikten är god. Du får inte heller utan Överförmyndarnämndens tillstånd skuldsätta din huvudman.

Ta hand om brådskande ärenden

Ibland har huvudmannen väntat länge på att få en god man eller förvaltare och det kan finnas viktiga saker för dig att ordna för din huvudman. Du bör därför omgående kontakta din huvudman för att bilda dig en uppfattning av din huvudmans behov och vad hen värdesätter och vill prioritera. Det är viktigt att du så snart som möjligt informerar om att det nu finns en ställföreträdare utsedd. Det kan vara bråttom att obetalda räkningar inte ska skickas till inkasso eller för att huvudmannen inte ska vräkas från sin bostad.

Du bör så snart som möjligt kontakta och presentera dig för:

Din huvudman: Det kan vara lämpligt att berätta om vilka insatser huvudmannen kan förvänta sig av dig som ställföreträdare. Det kan också vara bra att komma överens med huvudmannen under vilka former ni ska ha kontakt och hur ofta ni ska träffas. Vi rekommenderar att du bör ha kontakt minst en gång per månad på något sätt.

Din företrädare: Om det har skett ett byte av ställföreträdare ska du kontakta den som hade uppdraget före dig. Viktig information kanske behöver delges och aktuella räkningar överlämnas.

Socialtjänsten: Din huvudmans socialsekreterare eller biståndsbedömare kan ofta ge dig information om din huvudmans behov. Undersök om du behöver göra några ansökningar för din huvudman gällande till exempel bistånd eller andra insatser.

Anhöriga: Presentera dig för anhöriga som din huvudman har kontakt med om huvudmannen så önskar.

Boendet: Presentera dig för personal på din huvudmans boende, vårdinrättning eller hemtjänst.

Banken: Undersök var huvudmannen har sina tillgångar placerade. Se till så att du som ställföreträdare har ett transaktionskonto för den dagliga hushållningen. Resterande konton ska ha Överförmyndarspärr.

Myndigheter: Se till att du registreras som ställföreträdare hos berörda myndigheter till exempel Skatteverket, Pensionsmyndigheten och Försäkringskassan. Undersök om din huvudman får de bidrag hen har rätt till, exempelvis bostadsbidrag.

Prata med din huvudman om särskild postadress. Du kan anmäla särskild postadress hos Skatteverket för att huvudmannen post ska nå dig i tid och inte komma bort.

Det är viktigt att din huvudman är folkbokförd rätt. På Skatteverkets webbplats Länk till annan webbplats. kan du läsa mer om din huvudman inte kan knytas till en särskild fastighet men till en viss kommun.

Se över huvudmannens försäkringar. Kontrollera att din huvudman har en hemförsäkring och en olycksfallsförsäkring, och att de stämmer med din huvudmans behov. En flytt till ett mindre boende kan till exempel göra att omfattningen av din huvudmans hemförsäkring behöver ändras. Om huvudmannen inte har någon hemförsäkring bör du hjälpa hen att teckna en. Motsätter sig huvudmannen detta är det bra att få det skriftligt bekräftat av huvudmannen.

Fyll i och skicka in blanketten tillgångsförteckning

Fyll i och skicka in blanketten tillgångsförteckning inom 2 månader om du har förvalta egendom i ditt uppdrag. Om du tar över uppdraget efter någon annan ska du inte skicka in en förteckning, om inte överförmyndaren ber dig göra det.

Registerutdraget är beviset för att du är god man eller förvaltare för din huvudman. Här står vilka delar som ingår i ditt uppdrag och när det startade. Spara registerutdraget i original för att kunna visa upp. Kopior av ditt registerutdrag ska skickas till alla som kan behöva det. Det gäller främst myndigheter där din huvudman är aktuell eller och företag där din huvudman är kund.

Om ditt uppdrag löper på i många år kan det ibland uppstå behov av ett förnyat registerutdrag. Kontakta oss och be om ett nytt i så fall.

Ingen förteckning

Den utgående balansen i föregående ställföreträdares sluträkning blir ingående värde i din första årsräkning.

Granska föregående ställföreträdare

Det ingår i ditt uppdrag att granska den före detta ställföreträdares redovisningar till oss. När sluträkningen från den före detta ställföreträdaren är granskad kommer du få kopior på de senaste redovisningarna att skickas till dig.

Ta reda på information

Den tidigare ställföreträdaren bör kunna ge dig mycket av den information du behöver för att komma igång med uppdraget. Det är viktigt att du som ny ställföreträdare snarast presenterar dig hos bank, socialtjänst och andra myndigheter som din huvudman har kontakt med.

Kontakt

Kontakta någon av våra överförmyndarhandläggare vid frågor eller hjälp.

Petra Schollin
Överförmydarhandläggare Ljusnarsbergs och Hällefors kommun
0580-804 23

Annelie Jägerström
Överförmyndarhandläggare för Nora kommun
0580-805 36

Emma Johansson
Överförmyndarhandläggare för Lindesbergs kommun (Efternamn huvudmän: A-J)
0580-804 21

Moa Marcus Lind
Överförmyndarhandläggare för Lindesbergs kommun (Efternamn huvudmän: K-Ö)
0580-804 20

Telefontid
Måndag, tisdag och torsdag
kl. 10.00-12.00

Överförmyndarnämnden
Gruvstugutorget
714 80 Kopparberg
overformyndarnamnden@ljusnarsberg.se

Sidinformation

Senast uppdaterad:
10 januari 2025