Du kan behöva ansöka om marklov om du gräver bort jord eller fyller på så att markens höjd ändras.
Om du vill ändra marknivån med mer än 0,5 meter behöver du alltid ansöka om marklov. I vissa fall kan du även behöva marklov för ändringar som är mindre än 0,5 meter. Det kan handla om exempelvis trädfällning eller skogsplantering. Det står i så fall i detaljplanen eller områdesbestämmelserna.
Om du ska bygga något som kräver bygglov behöver du inte ansöka om marklov separat. Vi hanterar då marklovet tillsammans med ditt bygglov.
Ett detaljplanerat område är ett område med en kommunal detaljplan som anger hur ett begränsat område i en kommun skall bebyggas och hur mark- och vattenområden får användas.
Områden som inte har en detaljplan kan istället ha områdesbestämmelser som anger hur mark och vatten får användas.
Använd länken till kartan som finns på startsidan för att se detaljplaner och bestämmelser för området.
Innan du fäller träd behöver du genom detaljplanen ta reda på om du behöver marklov för att fälla träd i området. I detaljplanen kan det även finnas krav på marklov för att plantera skog.
Vid stränder till sjöar och vattendrag gäller strandskydd. För att du ska kunna bygga inom 100 meter från en strandlinje behöver du ansöka om strandskyddsdispens.
Om du ändrar en byggnad behöver du ta hänsyn till byggnadens karaktärsdrag och kulturvärden. En tidstypisk byggnad eller en enhetlig miljö kan ha kulturhistoriska värden även om den inte är särskilt gammal. Om byggnaden uppfördes 1920 eller tidigare har den i många fall kulturhistoriska värden.
Kontakta oss för bygglovsfrågor om du är osäker på om din byggnad har kulturhistoriska värden.
Innan börjar kan du behöva beställa en nybyggnadskarta. Kartan behöver du för att kunna rita in det du planerar att göra. Den färdiga ritningen kallas situationsplan och är en av de handlingar du behöver skicka in.
Beställ en nybyggnadskarta Länk till annan webbplats.
Ja, du behöver en kontrollplan. Planen är ett dokument som beskriver den kontroll som en byggherre ska utföra i ett byggprojekt för att uppfylla bestämmelserna i Plan- och bygglagen. Du kan behöva en kontrollansvarig för marklov.
Vad behöver jag skicka in?
För att din ansökan ska vara komplett behöver du skicka in dessa handlingar:
Marklovpliktig åtgärd | Kronor |
---|---|
Marklov utan tekniskt samråd | 7 070 kr |
Marklov med tekniskt samråd | 10 100 kr |
Om bygget är mer komplicerat behöver vi tillsammans göra ett tekniskt samråd. Då går vi igenom ditt förslag till kontrollplan och hur det är tänkt att arbetet ska genomföras. När vi har fått in din ansökan och sett hur du tänkt bygga kan vi avgöra om ditt bygge kräver ett tekniskt samråd eller inte.
Du ska få ett beslut inom tio veckor från det datum då din ansökan är komplett. Om din ansökan behöver granskas ytterligare kan handläggningstiden förlängas med ytterligare tio veckor.
När du har fått ett startbesked får du börja bygga på det du har sökt bygglov eller anmält.
När du har byggt färdigt och visat att alla krav är uppfyllda får du ett slutbesked. Då får du börja använda det du byggt eller ändrat.
Du ansöker enklast om marklov genom att logga in i e-tjänsterna med din e-legitimation. Om du av någon anledning inte kan använda e-legitimation kan du istället fylla i, skriva ut och skicka in en blankett med post.
Ansök om marklov Länk till annan webbplats.
Har du fler funderingar över vad som gäller för just din renovering eller bygge? Kontakta oss för bygglovsfrågor
Senast uppdaterad
Ljusnarsbergs kommun
Gruvstugutorget
714 80 Kopparberg
Telefon: 0580-805 00
E-post: kommun@ljusnarsberg.se
Kontakt och öppettider