Direkt till innehållet
Ljusnarsbergs kommun
Ljusnarsbergs kommun

Arbeta som röstmottagare

Har du intresse för demokrati och vill bidra till en viktig samhällsfunktion Vi söker personer som vill arbeta som röstmottagare under valdagen för EU-valet 9 juni 2024.

Som röstmottagare medverkar du till att valet genomförs korrekt, tryggt och säkert. En viktig och spännande roll i den demokratiska processen. Du som söker behöver vara serviceinriktad, hjälpsam och noggrann.

Detta gäller för att vara röstmottagare inför Europaparlamentsvalet 2024:

  • vara myndig (fyllt 18 år)
  • behärska det svenska språket i tal och skrift
  • ha tillgång till e-post, mobiltelefon och bank-ID
  • skriva under en tystnadspliktsförbindelse knutet till uppdraget

Vilken utbildning behövs?

Efter att du antagits som röstmottagare kommer du att behöva gå en obligatorisk utbildning. Det gäller även om du jobbat som röstmottagare tidigare. Utbildningarna kommer att hållas under våren.

Arbetsuppgifter valdagen

Vallokalerna är öppna för röstning valdagen kl. 08.00-21.00. Efter att lokalen stängts för röstning vidtar arbetet med rösträkning.

På valdagen arbetar röstmottagarna bland annat med att se till att det är ordning i vallokalen, ta emot röster och pricka av i vallängden, och hjälpa de väljare som ber om det.

I varje lokal tjänstgör ett antal röstmottagare samt en ordförande eller vice ordförande som leder arbetet. På valdagen tjänstgör röstmottagarna från klockan 08.00 till dess att rösterna är räknade, vilket kan bli sent på kvällen.

Ersättning

Under valdagen och vid fysisk utbildningen utgår arvoden till röstmottagare i vallokal under tjänstgöringstiden. För närvarande har inte valnämnden beslutat om arvodets storlek.

Mer information

På Valmyndighetens webbplats hittar du mer information om uppdraget som röstmottagare. Valmyndigheten - Val Länk till annan webbplats.

Anmäl ditt intresse för att arbeta som röstmottagare

Intresseanmälan är inte bindande.

Senast uppdaterad

Kontakt

Kanslichef, Säkerhetssamordnare
Anders Andersson
anders.andersson@ljusnarsberg.se

0580-805 01

Kanslisamordnare
Johan Qvist
0580-805 08
johan.qvist@ljusnarsberg.se

Kansli- och Beredskapssamordnare
Marie-Louise Tidhammar
marie-louise.tidhammar@ljusnarsberg.se
0580-804 86

Ljusnarsbergs kommun

Ljusnarsbergs kommun
Gruvstugutorget
714 80 Kopparberg