Direkt till innehållet
Ljusnarsbergs kommun
Ljusnarsbergs kommun

På bilden från vänster Ingemar Hart, Mattias Hart, Kalevi Joentakanen, Ewa-Leena Johansson och Mikael Haapala.

Företagsbesök på IM Machinery AB

Ewa-Leena Johansson, kommunstyrelsens ordförande, Mikael Haapala, näringslivschef och Berit Westergren, kommunchef gör med jämna mellanrum företagsbesök. Denna gång gick besöket till IM Machinery AB.

Ett intressant företagsbesök gjordes den 19 oktober, på IM Machinery AB på Verkstadsvägen i Kopparberg med 6 anställda. Vi välkomnades av Mattias Hart, Ingemar Hart och Kalevi Joentakanen som numera är pensionär men fortfarande med stort intresse för företaget. Mattias och Ingemar har i olika konstellationer arbetat inom lastpall- och emballageindustrin i över 20 år. Kalevi berättar Mattias och Ingemar arbetat med palltillverkning sedan de var 16 år så vi förstår att det sitter i ryggmärgen.

Fram till 2014 tillverkade företaget pallspikningsmaskiner för pallar i trä. Företaget har i dag olika inriktningar men i huvudsak:

  • Försäljning av reservdelar till pallspikningsmaskiner.
  • Agentur med försäljning av finska lastpallmaskiner.
  • Konsultationsstöd till företag som önskar göra förändringar i sin produktion, utbyte och ombyggnation av pallspikningsmaskiner men även projektering av nystarts projekt.
  • Arbete och försäljning av robotar som ett komplement till de pallmaskiner som finns ute på företagen, men också ett hjälpmedel för operatörerna för att undvika arbetsskador. Robotarna skapar en säkrare och bättre arbetsmiljö.

Det pågår också ett pilotprojekt där man tillvaratar spillmaterial från företag som tillverkar huskonstruktioner av (CLT) korslimmat trä. Allt går ut på att spillet används till att producera klossar till pallarna i stället för att spillet till exempel behöver krossas och eldas upp. Klossarna är korslimmade, har en hög hållfasthet och är enklare att märka upp än exempelvis klossar gjorda av spån. Det finns ett stort intresse i Sverige för att få en mer hållbar produktion utan spill och då passar pilotprojektet bra in i sammanhanget. Det finns även en idéverkstad och utvecklingsprojekt på gång och vi hör att innovationstankar finns det många.

Med alla tankar kring nytänkande så ser man även behovet av större lokaler vilket är en bristvara i Kopparberg så vi hade en lång diskussion i ämnet men även kring möjligheterna att bygga nya lokaler.

Det var inspirerande att lyssna på er affärsidé och vilket driv som finns i företaget. Vi hoppas verkligen att era planer kan förverkligas och vi behöver företag som växer i vår kommun.

Tack för en trevlig förmiddag, gott fika och lycka till!

Ewa-Leena Johansson, kommunstyrelsens ordförande

Mikael Haapala, näringslivschef

Berit Westergren, kommunchef

Senast uppdaterad

Prenumerera på nyheter från Ljusnarsbergs kommun

När du anger din e-postadress nedan och trycker på "OK" godkänner du att Ljusnarsbergs kommun genom leverantören Sitevision sparar din e-postadress i sitt register över e-postadresser dit nyheter från Ljusnarsbergs kommun skickas.

Hantera prenumeration

Ljusnarsbergs kommun

Ljusnarsbergs kommun
Gruvstugutorget
714 80 Kopparberg