Direkt till innehållet
Ljusnarsbergs kommun
Ljusnarsbergs kommun

Emil Skoglund, Hugo Gällström, Oskar Söder vann Lunchmatsstävling på Kyrkbacksskolan.

Lunchmatsstävling på Kyrkbacksskolan

Emil Skoglund, Hugo Gällström, Oskar Söder vann Lunchmatsstävling på Kyrkbacksskolan med rätten ”Vegetariska biffar med hemlagat mos och brunsås, inlagd gurka och rårörda lingon”.

Eleverna i 9A och 9B har sedan vecka 12 jobbat i par eller 3 st. i grupp där de tillsammans utifrån olika kriterier tagit fram en måltid till Kyrkbacksskolans lunchmatsalstävling.

Lektion 1: valde en maträtt som de gjorde olika beräkningar på 20 kr/portion, klimatavtryck max 2.0. (Har använt ett matkalkylatorprogram från WWF) samt att den var funktionell, ska fungera att tillaga till ca 400-450 personer.

Lektion 2: provlagning av maträtten. Utvärdering och ev. justeringar. Gjorde olika uppläggningar på sin maträtt.

Lektion 3: Tävling! En jury bestående av Rose-Marie (Hem- och konsumentkunskapslärare), Joppe (kulturpedagog), Daniel (kostchef i kommunen) samt en representant från Centralköket.

Juryn gjorde en individuell bedömning på varje maträtt på en skala 1-10.
• Planering, ordning och hygien
• Funktionellt
• Näringsriktigt
• Pris
• Klimatavtryck
• Upplägg
• Smak
• Dokumentation. Motivering av valet.

Ett medelvärde räknades fram på respektive maträtt som sedan summerades till ett slutgiltigt resultat.

Vid matlagningen har Joppe varit med och filmat, vilket klipptes ihop till en film som eleverna fick se tillsammans vid prisutdelningen. Respektive tallrik har fotograferats vilket också visades tillsammans med en beskrivning och motivering av valet av maträtten.
Tolv bidrag har deltagit och tre nominerades.

Det vinnande bidraget ”Vegetariska biffar med hemlagat mos och brunsås, inlagd gurka och rårörda lingon”. tillagades av Emil Skoglund, Hugo Gällström, Oskar Söder.

Juryns motivering löd:
Nogrann planering som man sedan i skarpt läge noga följer. Köket och arbetsstationen hålls ren och städad under arbetet. Arbetsprocessen har dokumenterats på ett bra och tydligt sätt. Gruppen har bemästrat många olika arbetsmoment på ett lysande sätt. Noggrannhet med rättens detaljer som tillagas från grunden, vilka skapar en fin palett på tallriken. Många bra smaker i kombination. En klassisk rätt i ny hållbar tappning!

Vinnande bidrag kommer att serveras i Kyrkbacksskolans matsal innan sommarlovet.

Till denna ”nya” tävling kommer det att finnas en ”vandringstallrik” som kommer att fortsätta att fyllas med namn under kommande år.

Senast uppdaterad

Prenumerera på nyheter från Ljusnarsbergs kommun

När du anger din e-postadress nedan och trycker på "OK" godkänner du att Ljusnarsbergs kommun genom leverantören Sitevision sparar din e-postadress i sitt register över e-postadresser dit nyheter från Ljusnarsbergs kommun skickas.

Hantera prenumeration

Ljusnarsbergs kommun

Ljusnarsbergs kommun
Gruvstugutorget
714 80 Kopparberg