Direkt till innehållet
Ljusnarsbergs kommun
Ljusnarsbergs kommun

Arbeta som röstmottagare

Är du intresserad av att vara röstmottagare?
Vi söker röstmottagare till valdagen, söndag den 11 september 2022. Skicka in en intresseanmälan till oss via formuläret nedan.

Uppdraget ställer höga krav på noggrannhet då du skall medverka till att valet genomförs korrekt, tryggt och säkert. Vi ser gärna sökande som behärskar flera språk. Du behöver också vara hjälpsam, vänlig, stresstålig och serviceinriktad. 

Efter att du har gjort en intresseanmälan kommer kansliavdelningen inbjuda dig till ett informationsmöte där du får närmare information om hur valet praktiskt genomförs och vad det innebär att vara röstmottagare.

För att bli röstmottagare ska du:

  • vara myndig (fyllt 18 år)
  • behärska det svenska språket i tal och skrift
  • ha tillgång till e-post, mobiltelefon och bank-ID
  • skriva under en tystnadspliktsförbindelse knutet till uppdraget

Arbetsuppgifter valdagen

Vallokalerna är öppna för röstning valdagen kl. 08.00-20.00. Efter att lokalen stängts för röstning vidtar arbetet med rösträkning.

På valdagen arbetar röstmottagarna bland annat med att se till att det är ordning i vallokalen, ta emot röster och pricka av i vallängden, och hjälpa de väljare som ber om det.

I varje lokal tjänstgör ett antal röstmottagare samt en ordförande eller vice ordförande som leder arbetet. På valdagen tjänstgör röstmottagarna från klockan 08.00 till dess att rösterna är räknade, vilket kan bli sent på kvällen. Respektive ordförande i valdistrikten utarbetar tjänstgöringsscheman.

Utbildning

Efter att du bestämt dig för att ställa upp som röstmottagare kommer du att få utbildning. Utbildningen är obligatorisk och omfattar både en digital och fysisk del. Vi återkommer med en personlig inbjudan till utbildning.

Ersättning

Under valdagen och vid fysisk utbildningen utgår arvoden till röstmottagare i vallokal under tjänstgöringstiden. För närvarande har inte valnämnden beslutat om arvodets storlek.

Mer information

På Valmyndighetens hittar du ytterligare information om det allmänna valet och/eller uppdraget som röstmottagare. Valmyndigheten - Val Länk till annan webbplats.

Kontakt

Kanslichef Anders I Andersson, anders.andersson@ljusnarsberg.se
Kanslisamordnare Johan Qvist, johan.qvist@ljusnarsberg.se Länk till annan webbplats.


Intresseanmälan, röstmottagare

Intresseanmälan är inte bindande.

Senast uppdaterad

Kontakt

Kanslichef, Beredskapssamordnare
Anders Andersson
anders.andersson@ljusnarsberg.se

0580-805 01

Kanslisamordnare
Johan Qvist
0580-805 08
johan.qvist@ljusnarsberg.se

Ljusnarsbergs kommun

Ljusnarsbergs kommun
Gruvstugutorget
714 80 Kopparberg